Zivju produktu lietošana uzturā

Zivis satur visas galvenās vielas, kas ir nepieciešamas cilvēka organismam, tāpēc to lietošana uzturā ir nepieciešama katram cilvēkam. Zivju ēdienus, cilvēka organismam pārstrādāt ir daudz vieglāk nekā gaļas ēdienus, organismam vajag patērēt mazāk enerģijas. Zivju lietošana uzturā atveseļo cilvēku organismu un pagarina to mūžu, un otrādi, tie cilvēki, kuri savā uzturā lieto daudz gaļas, pārslogo savu kuņģa zarnu traktu, ar laiku iedzīvojas nepatīkamās veselības problēmās un līdz ar to saīsina savu mūžu. Padzīvojušiem cilvēkiem, ārsti iesaka, pēc iespējas vairāk savā uzturā lietot zivju ēdienu, tāpēc, ka viņu vecumā gremošanas orgānu sekrēcija stipri samazinās. Piemēram, pēc slimības cilvēks zaudē ļoti daudz olbaltumvielu, bet zivju produkti ir lielisks olbaltumvielu avots. Cilvēki, kuriem ir liekais svars, vai tiem, kuri ievēro diētu, ārsti arī iesaka pēc iespējas vairāk, lietot savā uzturā zivju produktus. Zivis ir ļoti veselīgs produkts, tāpēc tās ir ieteicams lietot arī bērniem. Zivis satur daudz fosfora, dzelzs, kalcija, kurš palīdz nostiprināt kaulu sistēmu ne tikai bērniem, bet arī padzīvojušiem cilvēkiem un tiem cilvēkiem, kuriem ir kalcija deficīts organismā.

Zivju eļļa, atšķirībā no dzīvnieku taukiem, nesasalst pie mazas mīnus grādu temperatūras, tāpēc to tik labi uzsūc cilvēku organisms. Ārstnieciskos nolūkos, zivju eļļu izmanto gan bērni, gan pieaugušie cilvēki. Zivju eļļu iesaka lietot cilvēkiem, kuriem ir skleroze, paaugstināts holesterīna līmenis, dažādas sirds slimības, tāpēc, ka tajā ir liels daudzums augsti piesātināto taukskābju. Zivis satur A, B un G grupas vitamīnus, īpaši vērtīgs ir B12 vitamīns. Vislielākais tauku daudzums zivīm ir starp nārstošanas reizēm.

Vārot zivju zupu, izdalās daudz, organismam vērtīgu vielu, pateicoties kurām, cilvēkam var atjaunoties kuņģa sekrēcija. Šīs vielas ir spējīgas palīdzēt izārstēt arī gastrītu, aminoskābes un joda sāļi lieliski ārstē hipertoniju, bet ļoti daudzās zivīs, šo vielu skaits ir ļoti liels. Tikai atcerieties, ka nekādā gadījumā nedrīkst nodarboties ar pašārstēšanos, ja jums ir veselības problēmas, vajag doties pie ārsta un zivju ēdienu lietošanu izmantot tikai kā papildus līdzekli tām zālēm, ko izrakstīja ārsts.

Ja jūs vēlaties dzīvot ilgus gadus un būt vesels, tad jums obligāti jālieto zivju ēdieni. Fosfors, kurš atrodas zivīs ir ļoti nepieciešams mūsu smadzenēm, jo vairāk zivju ēdienu lietosim savā uzturā, jo lielākas izredzes mums ir nesaslimt ar infarktu. Zinātnieki jau sen ir pierādījuši, ka zivju eļļa satur, cilvēka organismam, tik ļoti nepieciešamās taukskābes Omega, tās neļauj organismā veidoties asins sabiezējumiem, kuru dēļ, bieži vien, rodas sirdslēkmes. Zivs gaļa satur ļoti daudz vitamīnu: magniju, kalciju, kāliju, dzelzi, mangānu, cinku, varu, jodu, u. c. Visi šie vitamīni ir nepieciešami mūsu veselībai.

Ja savā uzturā lietojiet zivis, atcerieties, ka tās var būt inficētas ar dažādiem parazītiem. Tāpēc, gatavojot tās pievērsiet lielu uzmanību temperatūrai un laikam. Kārtīgi izvārītā vai izceptā zivī, neviens parazīts nebūs atrodams.